Program comenzi: L-V 08:00 - 18:00

Comenzile se fac pe site, nu putem prelua comenzi telefonice!

Program comenzi: L-V 08:00 - 18:00

Comenzile se fac pe site, nu putem prelua comenzi telefonice!

Dimensiune anvelope:

Sezon:

Producator:

Dimensiuni uzuale:

Tip janta:

Dimensiune jante:

Producator:

Dimensiune anvelope:

Destinatie:

Utilizare:

Producator:

Dimensiune anvelope:

Camera:

Producator:

Dimensiune anvelope fata:

Dimensiune anvelope spate:

Producator:

Sezon:

Dotări esențiale pentru trasee offroad


Dotari esentiale pentru trasee offroad

Îți place să șofezi, ești un pilot experimentat, aflat în căutare de noi provocări? Atunci este momentul să afli mai multe despre off-road, hobby-ul perfect pentru iubitorii de autovehicule, dar și un sport extrem, potrivit pentru amatorii de senzații tari, gata să pună la încercare anvelope, suspensii și alte componente auto, în condiții grele de rulare.

Dacă te-ai decis să încerci trasee offroad, trebuie să ai o mașină special echipată și să stăpânești manevre complexe, pe care trebuie să le realizezi într-un timp record, ca să navighezi cu succes pe cele mai dificile drumuri, în condiții de risc.

Caracteristici pentru trasee offroad

Îți surâde ideea, dar nu ești hotărât dacă să alegi un SUV sau un off-roader. Ca să faci alegerea optimă, estimează-ți nevoile: vrei  un vehicul pe care să-l folosești zilnic prin oraș și, doar ocazional, pe un drum forestier nu foarte accidentat? Sau ai o mașină de oraș și vrei un vehicul de hobby pe care să-l folosești doar pe terenurile accidentate? Ca să alegi în cunoștință de cauză, iată care sunt principalele categorii de offroad, în funcție de gradul de dificultate a traseului: 

Green laning

Este cea mai ușoară formă de offroad și se referă la deplasare pe drumuri forestiere, pietruite sau de pământ. Poți să te încumeți la un astfel de drum cu un SUV fără modificări, dar ai grijă, să-l echipezi cu anvelope de calitate. De asemenea, este indicat ca mașina să aibă tracțiune 4×4.

Cross-country

Așa cum îi spune și numele, este vorba despre trasee mai lungi, de 2-3 zile, pe terenuri montane sau în zone nisipoase. Nu vei întâlni obstacole mari, dar, ai nevoie de o mașină offroad, cu ampatament mare și caroserie lungă.

Mudding

Este cel mai popular tip de offroad de la noi din țară și se referă la trasee noroioase, în zone de munte sau regiuni de câmpie. Trebuie să folosești o mașină offroad dotată cu anvelope all season și upgradată cu echipamente specifice rulării pe teren umed și accidentat.

Rock crawling

Dacă vrei o formă extremă de offroad, atunci rock crawling este ceea ce îți trebuie. Atenție, însă, pentru că este o activitate riscantă și este dedicată exclusiv vehiculelor de teren, pe care șoferii le modifică semnificativ, atât la anvelope și transmisie, cât și la suspensie și direcție. Este un hobby scump, așa că, fii pregătit să investești sume importante în rock crawling, dacă vrei să te alături pasionaților de offroad extrem.

Dotări esențiale pentru trasee offroad

Așa cum ți-ai dat seama deja, trebuie o pregătire serioasă pentru trasee offroad. Fie că ai un SUV pe care-l tunezi sau achiziționezi un offroader, trebuie să iei în calcul mai mulți factori: tipul de teren pe care vrei să circuli, specificațiile tehnice și dotările esențiale pentru siguranță și performanță la volan. Iată care sunt cele mai importante dotări auto pentru trasee offroad:

Anvelope offroad

Ai la dispoziție o gamă largă de anvelope offroad,  așa că, alege cu atenție modelul pe care-l montezi pe mașină. 
Poți opta între anvelope all terrain, recomandate pentru o mașină care merge, de obicei, pe asfalt, dar vrei să ajungi și pe terenuri de offroad nu foarte accidentat. Aceste anvelope sunt optimizate să reziste la străpungere sau la tăiere și sunt ideale pentru zonele stâncoase de munte, fiind dotate cu caneluri  laterale.

O altă opțiune utilă o reprezintă seturile de anvelope mud terrain, potrivite pentru mașinile care petrec mai mult timp pe terenuri accidentate, nisipoase sau înzăpezite. Aceste anvelope oferă o tracțiune mai bună pe pietre și pe alte suprafețe alunecoase, precum și un grad ridicat de protecție a peretelui lateral, care este rezistent la zgârieturi, înțepături și tăieturi.

Suspensii

Aceste dotări sunt importante pentru trasee offroad, fiindcă îmbunătățesc stabilitatea în condiții de tractare și transport de greutăți și ameliorează controlul direcției, atât pentru mașinile standard, cât și pentru cele înălțate. Îți trebuie câteva echipamente standard: înălțătoare de arcuri, amortizor de direcție heavy duty, protecții pentru amortizoare.

Jante și accesorii

Jantele, dar și alte accesorii îți permit mersul în siguranță pe trasee offroad dificile. Dintre accesorii merită menționate: piulițele, jantele flanșele, distanțierele, jantele de oțel pentru offroad etc

Dispozitive de recuperare

Pentru o experiență offroad veritabilă, ai nevoie de adrenalină, dar este necesar și să-ți pregătești dotări pentru siguranță și suport în situații nedorite. De aceea, trebuie să ai dispozitive de recuperare precum: ocheți, scripeți, fante troliu aluminiu, plasma sintetică troliu cu cârlig, cric tip hi-lift, adaptor pentru jantă, role de ghidaj pentru troliu auto, șufe pentru recuperare și tractare, kituri complete de recuperare, șufe cinetice, șufe copac, troliu wireless, cabluri de oțel, scări recuperare nisip, kituri montaj troliu, ochi recuperare heavy duty ARB.

Reține că o mașină offroad nu este destinată doar escapadelor de weekend, o poți folosi și în situațiile cotidiene, în care caracteristicile unui astfel de vehicul sunt cu adevărat utile. De aceea, atunci când alegi dotări esențiale pentru trasee offroad,  trebuie să iei în calcul tipul de teren pe care vei merge și activitățile pe care le planifici la volan.